Tee, Öl, zerstoßene Frucht? Welche Art von Mariendistel soll ich nehmen?

Čaj, olje ali zdrobljen plod? V kakšni obliki uživati pegasti badelj?

Mnogi od vas nas po telefonu ali elektronski pošti sprašujete, v kakšni obliki je najbolj učinkovito jemati pegasti badelj, da bo njegov zdravilni učinek na jetra kar najboljši.

Kako ga jemati, da nam bo čim hitreje pomagal pri cirozi, steatozi (zamaščenosti), zlatenici ali prebavnih težavah?

Na naši spletni strani smo že pojasnili vse o pripravi, uporabi in doziranju zdrobljenega pegastega badlja, vendar smo se glede na napačne informacije, ki smo jih zasledili na spletu, družbenih omrežjih in različnih forumih, ki se ukvarjajo z zdravo prehrano in naravnim zdravljenjem, odločili, da v nekaj vrsticah poskusimo pojasniti problematiko uporabe pegastega badlja.

V kakšni obliki je torej pegasti badelj najbolj učinkovit?

Čaj iz pegastega badlja

Zagotovo veste, da visoke temperature in nepravilna priprava uničijo aktivne snovi, vitamine in antioksidante. Zato je na splošno priporočljivo uživati nekatere naravne plodove v naravnem stanju, in ne toplotno obdelane.

Pri drobljenju pegastega badlja se je treba izogibati stiku s kovino, prav tako se je treba pri drobljenju izogibati temperaturam, višjim od 40 °C. Pri tej temperaturi (in seveda tudi višji) se namreč razvrednoti ali celo popolnoma uniči aktivna snov silimarin (močan antioksidant) in ravno tej snovi se lahko zahvalimo za pozitivne učinke pegastega badlja na naša jetra, ki je tako pomembna za regeneracijo jetrnih celic.

S tem je povezano tudi dejansko drobljenje badlja. Gre za postopek, ki ga skrbno spremljamo in že nekaj časa izpopolnjujemo. Zaradi navedenega ni mogoče uporabljati tradicionalnih mlinov, npr. mlinov za kavo ali žito.

Pri pripravi čajev se uporabljajo tudi precej višje temperature od omenjenih 40 °C, zato je jasno, da čaj iz pegastega badlja skoraj ne bo vseboval dragocenega silimarina ali pa ga bo vseboval le minimalno.

Iz tega je jasno razvidno, da čaj iz plodov pegastega badlja ni primeren za regeneracijo jetrnih celic.

Pegasti badelj je znan tudi po svojih zdravilnih učinkih pri drugih boleznih, kot so poškodbe jeter. Pomaga tudi pri hemoroidih, razjedah na goleni, ginekoloških težavah, belem izcedku in drugih zdravstvenih težavah.

V teh primerih je priporočljivo pripraviti kopel iz pegastega badlja za problematična področja. Prav tako tukaj cenimo pegasti badelj z visoko vsebnostjo silimarina (zdrobljeni plodovi), kot ga nudimo na naši spletni strani. Vendar je treba paziti, da temperatura ne preseže 40 °C. V tem primeru seveda ne govorimo več o čaju in reševanju težav z jetri.

Olje iz pegastega badlja

Aktivna snov silimarin se nahaja v lupini plodov pegastega badlja. Toda ta lupina preveč trda, da bi jo bilo mogoče med stiskanjem olja dovolj poškodovati za pridobivanje visokega odstotka silimarina.

Tako je lahko olje za nekoga prijetnejše za uživanje (in nasprotno – za nekoga je uživaje olja neprijetno), vendar je pomembno dejstvo, da ne dosega takšnih koncentracij silimarina kot zdrobljen pegasti badelj, ki ima v tej obliki tudi druge nezanemarljive sekundarne učinke.

V taki obliki bo tako pri regeneraciji jeter učinek jemanja pegastega badlja nizek.

Olje iz pegastega badlja (kot vir maščobnih kislin in vitamina E, ne silimarina) priporočamo bolj za pripravo zelenjavnih solat, ki bi jih morali vključiti v prehrano med zdravljenjem jeter, saj je treba prehrano optimizirati tudi med regeneracijo jeter.

Tablete, kapsule, granule …

Prizadevamo si ponuditi naravno alternativo tabletam in drugim industrijsko predelanim, tj. sintetičnim izdelkom, ki jim med proizvodnjo dodajajo dodatne pomožne snovi.

Naš zdrobljen pegasti badelj je 100 % naravni izdelek brez dodanih kemikalij, konzervansov, arom, itd. Treba je opozoriti, da pretvorba zelišča, kot je pegast badelj, v tablete, kapsule ali granule (ne glede na njihovo ime) zagotovo ni naraven proces. Ker gre za umetno proizvedeno zdravilo, poleg silimarina vsebuje še veliko drugih pomožnih snovi, ki lahko celo dodatno obremenijo jetra.

Tinkture in raztopine

Ker se aktivna snov pegastega badlja – kompleks flavolignanov silimarin zaradi delovanja alkohola, ki je osnovna sestavina tinktur, močno razgradi, jemanje pegastega badlja v obliki različnih tinktur in raztopin ali poparkov v alkoholu ni priporočljivo.

Najboljši je zdrobljen plod pegastega badlja

Izkušnje ne le naših strank, temveč tudi množice ljudi, ki svoje uspehe pri zdravljenju jeter delijo na drugih, prav tako verodostojnih zdravstvenih straneh, nedvoumno kažejo, da je pegasti badelj najučinkovitejši v obliki zdrobljenih plodov, v velikosti približno kot zrno peska.

V tej obliki vsebuje največjo možno količino aktivne snovi silimarin, ki se nahaja v trdi lupini pegastega badlja in regeneracija jetrnih celic je tako najintenzivnejša.

Zdrobljen pegasti badelj zaužijte neposredno, po 1 čajno žličko (3-4 g) 4-krat na dan, vendar vsaj 45 minut pred obrokom.

V tej obliki ima pegasti badelj tudi sekundarni učinek, to je nežno čiščenje ali, če želite, »piling« sten črevesja, s čimer pomaga pri čiščenju prebavnega sistema.

Na začetku zdravilne kure (prvih 10 dni) je zelo priporočljivo podvojiti odmerek, da se v jetrih sprožijo intenzivni regenerativni procesi in je tako učinek pegastega badlja najboljši.

Ne podcenjujte zdravilne moči narave in se sami prepričajte o blagodejnih učinkih pegastega badlja.

Prihranite z BREZPLAČNIMI vrečkami, količinskimi popusti, BREZPLAČNO dostavo in posebnimi ponudbami za XXL vrečke do 275 g samo do konca januarja!

10 odzivov na “Čaj, olje ali zdrobljen plod? V kakšni obliki uživati pegasti badelj?”

  1. Imel sem zamaščena jetra in ker sem se želel izogniti drugim zdravilom, saj jih zaradi drugih kroničnih težav moram jemati že kar nekaj, sem iskal nekaj naravnega. Kolega mi je priporočil olje pegastega badlja. Nisem ga užival pretirano odgovorno, saj sem imel slabe spomine iz otroštva, ko mi je babica vsiljevala ribje olje, a nekako se je dalo preživeti. Toda učinki niso bili najboljši. Mislil sem že, da sem naletel na placebo. Potem sem poiskal nekaj strokovnih člankov, vendar mi ni šlo v glavo, zakaj pegasti badelj priporoča toliko veliko ljudi, a pri meni ne deluje. Na internetu sem našel članek, kjer prav tako pravijo, da najboljše učinke dosežemo z zdrobljenim pegastim badljem. Všeč mi je tudi oblika uživanja, saj je fino zdrobljen, okus je nevtralen, malo me spominja na oreščke. Hkrati pa ima eno pomembno prednost – nisem občutil lakote. Seveda sem spremenil tudi jedilnik, prešel sem na bolj zdravo prehrano, več zelenjave, lažjo hrano. Po približno treh tednih sem opazil jasne spremembe na boljše. Mimogrede, pegasti badelj kupujem pri vas. Vse dobro!

      1. Začel sem ga uporabljati pred pribl. enim mesecem in ob pregledu pri svojem internistu sem naredil krvno sliko in bila je odlična. Star sem 70 let. Nekoliko povišan sladkor in holesterol in jemati moram siofor pol tablete in sortis za holesterol, prvega sploh ne vzamem, drugega pa včasih pol tablete. Zdaj sem imel vse v redu in zdravnik samo zmajuje z glavo in pohvali, kako se je vse na splošno uredilo. Seveda se tudi jaz vsake toliko časa prehranjujem dietno in se precej gibam za svojo starost… Za svoja leta se počutim dobro ali celo odlično, ko slišim težave drugih ljudi.

  2. Dolgotrajna uporaba zdravil povzroča poškodbe jeter. Kako dolgo je treba uživati pegasti badelj? Mesec, dva …premor in potem spet nekaj časa… da si ne škodujem, ampak da si pomagam. In kako vem, da so moja jetra že zdrava? Ali naj grem na krvne preiskave, sonogram … ? Hvala za vaš odgovor.

    1. Pozdravljeni, imate prav. Glede na poškodbe jeter je potrebno zdravilno kuro s pegastim badljem večkrat ponoviti. Potek zdravilne kure je naveden tukaj: https://www.vasbylinkar.sk/priebeh-pestrecovej-kury/ Med zdravljenjem si lahko privoščite 2 tedna premora, nato pa nadaljujte s kuro. Na podlagi rezultatov preiskav boste izvedeli, v kakšnem stanju so vaša jetra.
      Lep dan, Peter, Pozdravljeni, imate prav. Glede na poškodbe jeter je potrebno zdravilno kuro s pegastim badljem večkrat ponoviti. Potek zdravilne kure je naveden tukaj: https://www.vasbylinkar.sk/priebeh-pestrecovej-kury/ Med zdravljenjem si lahko privoščite 2 tedna premora, nato pa nadaljujte s kuro. Na podlagi rezultatov preiskav boste izvedeli, v kakšnem stanju so vaša jetra.
      Lep dan, Ana, VasZeliscar.si

  3. Živjo.
    S kakim mlinčkom meljete semena Pegastega badlja, če je stik s kovino odvstovan ?
    Hvala
    Danilo

    1. Pozdravljeni,
      veseli nas, da ste izrazili zanimanje za našo zdravilno kuro iz pegastega badlja (https://vaszeliscar.si/potek-zdravljenja-s-pegastim-badljem/).

      Ljudje, ki jim je pegasti badelj pomagal, pravijo, da je pegasti badelj najučinkovitejši v obliki zdrobljenega ploda, ki se ga zaužije neposredno. V tem članku preberite več o tem, zakaj zdrobljen deluje bolje kot olje, kapljice, tinkture ali čaji: https://vaszeliscar.si/caj-olje-zdrobljen-plod-v-kaksni-obliki-uzivati-pegasti-badelj/

      Pri nas ne ponujamo nezdrobljenega pegastega badlja, ker ga je iz več razlogov težko zdrobiti doma:

      – Pegasti badelj med drobljenjem ne sme priti v stik s kovino (možnar, mlinček za kavo ali mlinček za poper ne pridejo v poštev …) in le redki imajo doma poseben drobilnik,
      – slabo zdrobljen (na prevelike ali premajhne delce) ni primeren z vidika absorpcije aktivne snovi, ki se nahaja v lupini, če je velikost delcev napačna, se silimarin ne absorbira popolnoma,
      – temperatura se ne sme dvignit na 40 stopinj Celzija ali več (do česar pri uporabi domačih mlinčkov zagotovo pride),

      – časovni vidiki – dandanes si le malokdo lahko privošči mletje pegastega badlja 4-krat na dan (npr. v službi je to nepredstavljivo),

      – kje dobiti resnično učinkovit pegasti badelj, saj (citiram iz naše spletne strani): “Silimarin se v pegastem badlju tvori neprekinjeno, predvsem pa v drugi polovici septembra do oktobra, najbolje pri temperaturah okoli 25 °C, kar je v naših zemljepisnih širinah težko doseči.” Poceni pegasti badelj, ki ga lahko kupite pri nas, je domače proizvodnje in je večinoma namenjen hladnemu stiskanju (proizvodnja olja z nizko vsebnostjo silimarina) ali kot krma za živali, saj ima nizko vsebnost silimarina.

      Pogosto se zgodi, da nas nato kontaktirajo ljudje, ki pravijo, da jim “pegasti badelj ni pomagal” pri njihovih zdravstvenih težavah. Vendar vedno odkrijemo razloge, zakaj se je to zgodilo: pegasti badelj so jemali v napačni obliki (nezdrobljeni plodovi ali nekakovosten pegasti badelj z visoko vsebnostjo silimarina) in na napačen način (tj. ne v skladu s priporočili, navedenimi TUKAJ: https://vaszeliscar.si/potek-zdravljenja-s-pegastim-badljem/).

      Vendar mora iti za kakovosten zdrobljen plod pegastega badlja, kot ga ponujamo v naši trgovini.

      Zato ponujamo že zdrobljen pegasti badelj, shranjen v vrečkah, ki jih je mogoče ponovno nepredušno zapreti za priročno uporabo: https://vaszeliscar.si/trgovina/

      Želim lep dan! 🍀
      Ana, VasZeliscar.si

  4. Pozdravljeni.
    Na spletu je moč najti veliko nasvetov, kako uživati Pegasti Badelj. Mene zanima, ali je zdrobljena semena potrebno uživati z oljem oz. maščobo, ali pa na primer z jogurtom ali drugimi mlečnimi izdelki. Silimarin se namreč v nasprotnem naj ne bi izločil oz. ga telo naj ne bi absorbiralo. Ali ta trditev drži? Prosim za vaše mnenje in nasvet za najprimernejšo uživanje.

    Lep pozdrav, Silvo

    1. Pozdravljeni, sam pegasti badelj vsebuje zadostno količino maščob. Uživanje z oljem ni priporočljivo. Če jemljete naš pegasti badelj, vam priporočamo, da ga jemljete, kot je opisano tukaj https://vaszeliscar.si/kako-jemati-pegasti-badelj/ ali na zadnji strani etikete.
      Naš pegasti badelj lahko vmešate tudi v sok, smuti, jogurt ali kisle mlečne izdelke (kefir itd.). Jogurt, sok ali kefir so lahko prebavljivi in nimajo bistvenega vpliva na učinkovitost sproščanja aktivne snovi iz plodov.
      Kaj pa 45-minutni interval?
      Zdrobljen pegasti badelj je priporočljivo zaužiti približno 45 minut pred obrokom ali približno 45 minut po obroku. S tem mislimo na glavne obroke, ki so težje prebavljivi. Namen tega časovnega intervala je zagotoviti, da se pegasti badelj ne pomeša z drugo hrano v želodcu in da se iz njega lahko učinkovito sprostijo koristne snovi.
      Mleko vs. Jogurt
      Neposredno po zaužitju pegastega badlja ni priporočljivo piti kravjega mleka, saj je mleko težko prebavljivo. Obstaja razlika med mlekom in kislimi mlečnimi izdelki, priprava mleka in jogurta se razlikuje. Kisli mlečni izdelki, kot sta jogurt ali kefir, so v redu. V jogurtu, kislem mleku, kefirju itd. je mleko fermentirano in se zelo dobro tolerira, zato prispeva k izboljšanju črevesne mikroflore. V redu so tudi rastlinska mleka.
      Vse o uporabi – če gre za naš izdelek, zdrobljen pegasti badelj (https://vaszeliscar.si/trgovina/), ki so ga preverili kupci – lahko najdete tukaj: https://vaszeliscar.si/kako-jemati-pegasti-badelj/

      Želim vam veliko zdravja 🍀
      Ana, VasZeliscar.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja